Z kurczaka

Oto moje przepisy z kurczaczka:

Kotlety z filetów z kurczaka:

2 filety z kurczaka (najlepiej jeszcze przekroić na dwie połówki, kotlety będą zgrabniejsze) - utłuc na bardzo cienkie plastry (najlepiej przez torebkę foliową, wtedy nic nie rozpryskuje się).
Do obtoczenia: Jajko z dodatkiem mleka (lub samo mleko, wtedy bułka tarta będzie bardziej chrupiąca), do tego wsypać z dwie łyżki przyprawy kebab-gyros (polecam firmy Prymat), pieprz, soli nie trzeba. Obtoczyć kotlety w tym, a następnie w bułce tartej i smażyć. Podawać z ziemniakami, lub z ryżem i sałatką.


Naleśniki z nadzieniem z kurczaka:


Naleśnikowe ciasto: Do miski wlać ponad połowę litra mleka, wbić dwa jajka (wcześniej umyte) i dodać proszku do pieczenia (pół łyżeczki), ubić na wolnych obrotach (ja posługuję się ręczną ubijaczką z czasów komuny chyba :) ale jest niezawodna, bo ciasto nie robi się takie "spienione"), dosypywać mąki np. tortowej lub pszennej i ubijać, aż powstanie masa jak jogurt płynny, lub śmietana. Smażyć naleśniki na bardzo rozgrzanej patelni za każdym razem dodając dosłownie łyżeczkę oleju.
Farsz: Fileta z kurczaka ugotować uprzednio (najlepiej z kostką rosołową i innymi przyprawami to będzie na zupkę :) Po ugotowaniu fileta podrobić i nakładać na połowę nalesa, posypać serem żółtym, polać jogurtem naturalnym, można dodać kukurydzy lub ananasa z puszki. Włożyć do mikrofali na 1,5 - 2 min. (Nie jestem zwolenniczką mikrofali i rzadko jej używam, ale skoro mamy sobie zaoszczędzić czasu...)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz