Sałatki do obiadu i ot tak sobie do zjedzenia:
Sałatka z rukoli lub kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej lub szpinaku:
Sałatka może zawierać wszystkie te w/w warzywa, lub każde z osobna.
Pokroić w/w warzywa (podobno się rwie, ale ja kroję, jest szybciej i wygodniej potem jeść), wkroić ze dwa pomidory, kawałek ogórka zielonego (nie musi być), można zetrzeć marchewkę na grubych oczkach, ząbek czosnku w kosteczkę. Polać oliwą (najlepiej z oliwek, ale może być każda inna), dodać sos sałatkowy z Knorr (najlepiej włoski) rozrobiony w niewielkiej ilości wody. Jeśli nie macie sosu sałatkowego, wystarczy oliwa, sok z połowy cytryny i łyżka ziół prowansalskich (roztartych w dłoni).
Mini sałatka obiadowa:
Dwa pomidory pokrojone w kostkę, dużo zielonej pietruszki, marchewka starta na grubych oczkach, ząbek czosnku. Przyprawić jak wyżej.
Sałatka z ananasem np. na kolację lub śniadanie:
Pewnie większość z Was ją zna, ale napiszę :)
Seler konserwowy w słoiczku - odcedzić.
Puszka kukurydzy - odcedzić.
Kawałek pora - pokroić drobno.20 dag drobiowej wędliny - pokroić w kostkę.
Puszka ananasa - pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki podzielić na dwie połowy, pierwszą połowę składników układać warstwami w naczyniu np. żaroodpornym, zgodnie z przedstawioną kolejnością i posmarować majonezem, a na końcu posypać połową sera. Na to nakładać kolejną warstwę, którą również trzeba wykończyć majonezem i na końcu posypać serem. Włożyć do lodówki.
20 dag sera żółtego - zetrzeć na grubych oczkach.Majonez.
Sałatka z ryżem i jakąś rybką w oleju w puszce:
Szklankę ryżu ugotować wg przepisu w kategorii "Uwagi co do gotowania", odstawić do ostygnięcia.
Pokroić sobie w kostkę ze dwa ogórki kiszone, jedną czerwoną paprykę, kawałeczek pora lub cebulki, odcedzić puszkę kukurydzy, albo czerwonej fasoli i dużo koperku pokroić. Do ostygniętego ryżu dodać rybkę wraz z olejem z puszki (tuńczyka nie polecam, podobno nie jest za bardzo zdrowy) oraz pozostałe składniki. Dodać majonez i trochę musztardy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz